donderdag 15 juli 2010

Het WK te na

De Zuid-Afrikaanse vlaggen, een typisch symbool van de eenheid van een nieuw volk, worden maar met tegenzin van de auto’s gehaald, en hier en daar hoor je op straat nog een vuvuzela. Er word met overgave gezocht naar een alternatief voor de lijmfunctie die het voetbal in aanloop naar en tijdens het toernooi vervuld heeft, en iedereen wordt gevraagd mee te denken. Of men zich massaal zal aansluiten bij President Zumas oproep om de 'voetbal-Vrijdagen' op te volgen met een landelijk gezamelijk gebed is nog maar de vraag, maar het idee om de eenheidsbeleving voort te zetten is er.

Al dit patriotisme heeft in verschillende delen van het land wederom een verontrustend tegenbeeld zien ontstaan, waar Afrikaanse immigranten van hun buren te horen krijgen dat ze maar beter zo snel mogelijk het land kunnen verlaten. De schaduw van de xenofobie-rellen in 2008, waar duizenden het slachtoffer werden van onlusten in 's lands armste gebieden, hangt nog immer dreigend over het land dat de afgelopen week wereldwijde lof heeft mogen wegdragen.

Vooraanstaande levende verzoeningsiconen als Desmond Tutu verschijnen op televisie om hen die geweld overwegen af te raden, terwijl de politie ontkent dat het plunderen van Somalische winkeltjes in verschillende sloppenwijken een xenofoob karakter heeft. De ruimte die vrij is gekomen in de kranten wordt weer opgevuld met de ongemakkelijke feiten die aan de orde van de dag zijn: " Voormalig politiechef schuldig bevonden aan corruptie", "Publieke omroep en andere staatsorganen spenderen R 11m aan WK-kaartjes" en "Zimbabwanen ontvluchten Zuid-Afrika".

De regering is er vlot bij om de tijdelijke WK-veranderingen een permanent karakter toe te kennen, maar de sceptici duiden erop dat ze, net zoals voor een goed verloop van het WK zelf, eerst maar eens moeten zien om te kunnen geloven. Hoewel het in die wedstrijd nu misschien 1-0 staat, is de reguliere speeltijd nog lang niet over. Velen betwijfelen of de stevige veiligheidsproliferatie en snelle gerechterlijke processen over een lange adem beschikken, en velen zijn bang voor een economische post-WK dip.

De tijd zal leren wat het WK Zuid-Afrika heeft opgeleverd, maar met het bijschrijven van wereldkampioen Spanje kunnen de geschiedenisboeken nog niet zomaar worden dichtgeslagen. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor het oprapen van de scherven en het doorzetten van de ongelofelijk positieve sfeer die het WK heeft gebracht. En misschien is Zumas voorstel zo gek nog niet, want bij deze taak kan Zuid-Afrika best wat bovenwereldlijke hulp gebruiken.

Geen opmerkingen: